Latest Posts

Don't Look Up

By февруари 08, 2022


Отричането на проблема не го прави несъществуващ. Филм за абсурдността на сегашното време, в което живеем. Филм, който засяга доста аспекти от реалния живот, представящ ни ги по – малко хипербулизиран начин, очеизвадни препрадки към реални личности, събития и проблеми.

И за да стане малко по – ясно за хората, които все още не са го гледали... Същността на историята е, че огромна комета се движи към Земята и когато се сблъска с нея след шест месеца, тя ще бъде "планета убиец", което означава, че ударът ѝ ще унищожи почти целия живот на планетата. Тук ми е малко „трудно“ да се сетя за препрадка, но съм сигурен, че ще ми помогнете в коментарите. От тук нататък филма ни показва яростните политически и културни битки, оформени от маси хора, готови да си затворят очите пред доказуеми факти в полза на собственото си благо. Кометата е открита за първи път от Кейт Дибиаски (Дженифър Лорънс), под ръководството д-р Рандал Минди (Леонардо ди Каприо) в Мичиганския държавен университет. Първоначално те са въодушевени, че са открили ново небесно тяло, но когато правят изчисленията и стигат до единственото възможно заключение, ги обзема ужас. Те занасят откритията си на президента Орлин (Мерил Стрийп), но бързо научават, че тя и екипът ѝ, начело с нейния син и началник на кабинета Джейсън (Джона Хил), са твърде заети със собствените си политически главоболия( реакция тип: Тръп чува за първи път, че света е обзет от смъртоносен вирус.... WTF), за да се интересуват от тях. Необезпокоявани, Рандал и Кейт се отправят към ефира, където попадат в бъбриво сутрешно шоу, водено от вечно усмихнатите Джак Бремър (Тайлър Пери) и Бри Еванти (Кейт Бланшет), които не могат да си направят труда да нарушат жизнерадостния тон на шоуто си, дори когато Кейт буквално губи нервите си в ефир, предупреждавайки всички за предстоящата си смърт (което, разбира се, веднага е погълнато от МЕМЕ културата). В този момент "Don't look up " изглежда като алегория на COVID кризата, представящ по-краен вариант на сценария, в който сме изправени пред тежка ситуация, но не можем да се отърсим от така сладкия ни начин на живот до момента, за да направим нещо по въпроса.
Хората се интересуват повече от измислената поп звезда Ариана Гранде и нейните широко рекламирани романтични неволи, отколкото от предстоящата гибел на човечеството! Маккей (създателя на филма) ясно ни показва всички виновници, за неглежираното отношение към задаващия се проблем в очите на медиите, големите технологии, социалните мрежи, политическата класа, бездарната попкултура, чакаща само сензация, за да направи поредното МЕМЕ за 5 минути слава! "Don't forget to like and subscribe!“





You Might Also Like

0 comments