Latest Posts

The Batman

By март 11, 2022

THE BATMAN


Батман е най-капиталистическият персонаж от супергероите. Супермен е имигрант, отгледан от фермери, който се премества в големия град, за да стане журналист. Човекът-паяк е от градската работническа класа, първият в семейството си, който учи в колеж и който се бори да си плати наема. Брус Уейн е потомък на милиардерско семейство, на когото не му се е налагало да работи нито ден през живота си. Живее в град, измъчван от мизерия и бедност, но когато е лично засегнат от уличната престъпност, не заделя част от огромното си състояние, за да подобри живота на най-нещастните, а вместо това решава да похарчи жълти стотинки за оръжия, да се облече като прилеп, да се промъква нощем и да бие хората.

Готъм е измъчван от сериен убиец, който се насочва към богатите и влиятелни хора, като се започне от кмета. Когато лейтенант Гордън (Джефри Райт) вика Батман да помогне в разследването, Рийвс извлича Шерлок Холмс от ДНК-то на героя и оставя Прилепа да направи някои истински разкрития. Изглежда, че мистериозният злодей - Гатанката (Пол Дано) оставя поздравителни картички, адресирани "To The Batman", на всяко местопрестъпление. Разследването на Брус го отвежда до Селена Кайл (Зоуи Кравиц), сервитьорка, която смело се опитва да работи на фона на мизерна електронна музика в обширен нощен клуб, управляван от Пингвина (неузнаваемия под тон латекс Колин Фарел). "Имаш много котки", казва човекът, облечен като прилеп, когато нахлува в апартамента ѝ. Прилепът и котаракът се съюзяват с Гордън, за да се справят както с мрежата от корумпирани градски служители (сред които е и любимият мъртъв баща на Брус), така и с Гатанката.

Толкова много злодеи означават толкова много сюжетни линии, които трябва да се развият и след това да се приключат, а те в никакъв случай не са ефикасно обработени. А обърканата структура не е подкрепена от редовно подредените във времето екшън сцени, които са изненадващо оскъдни в сравнение с огромното количество диалози. Всъщност жестоките  убийства в стил "Седем" са това, което структурира по-голямата част от филма. Единствената запомняща се екшън сцена е нощното преследване на Пингвина от Батман по задръстена от трафик магистрала, приятно прекъсвано от възмутените крясъци на Пингвина, че е преследван от шофьор, който е още по-маниакален от него. Може би си мислите, че това е много, за да се побере в един филм, но този е дълъг 176 минути, така че има достатъчно време за твърде много лоши момчета, множество фалшиви финали и любовни близки планове на батмобили. Има много безвъзмездни кадри: Батман бие бандити, Батман в автомобилно преследване, и защо изобщо Пингвинът е в този филм? Филмът щеше да е значително по-малко раздут и значително по-добър, ако беше съкратен с една трета. Но в наши дни един филм за супергерой не се смята за важен, освен ако не смаже пикочния ви мехур с клещи.

Признавам, че винаги ме е интригувал начинът, по който Батман се бори с престъпността без суперсили, но ако "Тъмният рицар" на Нолан следваше филмовата рамка  на "Жега", то "Батман" на Рийвс е по-близо до " Se7en " на Дейвид Финчър. Или какво имам предвид, в него има подобен поглед върху обществото, в центъра му е сериен убиец, който иска да "проповядва". Имаме и зле подбрано детективско дуо в лицето на Батман и лейтенант Гордън, които трябва да преодолеят взаимните си проблеми с доверието, за да заловят убиеца, преди той да стигне до следващата си жертва. "Батман" е Se7en за хора, които са били или твърде млади, или твърде пискливи, за да гледат Se7en.

Колкото и да се прехвалва филма на Рийвс като детективски трилър, не е нужно да сте супер детектив, за да разберете, че това по същество е “Batman’s Greatest Hits”, облечен в (малко) по-младежка естетика на Финчър. Голяма част от коментарите около филма при излизането му на екран бяха, че е несправедливо да сравняваме Рийвс с Кристофър Нолан или Тим Бъртън. Напротив, това е напълно справедливо, особено когато толкова голяма част от сценария е заимствана от някои от най-успешните и широко обсъждани филми за супергерои на всички времена.

 


You Might Also Like

0 comments