Latest Posts

Texas Chainsaw Massacre 2022

By февруари 23, 2022

TEXAS CHAINSAW MASSACRE


След успеха на "Хелоуин" от 2018 г., който върна на големия екран началото на сагата за Майкъл Майерс, мнозина го смятат за най-доброто продължение на франчайза, "Texas Chainsaw Massacre" на Дейвид Блу Гарсия изглежда ще следва същата формула на успеха. След като група млади хора пътуват до призрачния град Харлоу, Тексас, за да се надяват да възстановят града със свежа хилядолетна визия, групата се оказва под прицела на Leatherface  (Марк Бърнам), който иска да си отмъсти. Присъствието на Leatherface обаче е достатъчно, за да привлече вниманието на Сали Хардести (Олвен Фуре), която иска да си отмъсти на Leatherface за убийството на приятелите си. Макар мъжът с коженото лице, да убива група инфлуенсъри в Instagram Live, е забавно, то безспорно не е на място за филм, който се опитва да изгради бавно и голямото завръщане на може би най-емблематичното финално момиче в историята на ужасите: Сали Хардести.

И сега ще ви кажа защо "Texas Chainsaw Massacre" е толова лош филм! В тонално отношение филмът на Дейвид Блу Гарсия е толкова далече от ужасяващата класика на Хупър, че ако сте гледали филма му там насилието с моторната резачка е далеч по-малко графично изразена, но там атмосферата е задушаваща – филма създава това усещане за поквара, разложение и раздвоение, което е невъзможно да се изчисти. Тук физическото насилие е значително увеличено (глави се чупят, триони се размятат, вътрешности се разливат), но психологическото насилие не съществува.

Спрете да ги преработвате. Спрете да им давате безкрайни, закъснели продължения и предистории. Престанете да измисляте слаби истории за произхода на злодеите. Спрете да поставяте "ново начало" или "следващото поколение" след заглавието - всяка епоха на тийнейджърите може и да заслужава да получи своите срещи с екранни убийци, толкова ли е трудно просто да използвате свежа кръв като свеж слой боя върху старинно заглавие? Спрете да връщате стари звезди за лесни шеги и камеи; за всяко гениално връщане към дългогодишни финалистки, като Хелоуин 2018 на Дейвид Гордън Грийн и Scream 2022 /за който писах по – рано/, има десетки и десетки примери, в които изкарването на разпознаваеми лица от миналото е празен жест на фен услуга.

Престанете да си мислите, че като се позовавате на други класически филми на ужасите в допълнение към наследството, което вече сте ограбили, това ви прави умни Спрете да използвате фендъма, носталгията и разпознаваемостта на марката за вашите мързеливи, жалки опити да се прочуете на гърба на вашите предци от жанра. Спрете да източвате канона до последната капка сладък сироп.



You Might Also Like

0 comments