Latest Posts

Шан-Чи и легендата за десетте пръстена

By февруари 15, 2022

SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS


Да бъдеш пръв в нещо е свързано с голям натиск и отговорност. "Черната пантера" е първият филм от MCU, който прославя чернокожата и африканската култура. Капитан Марвел стана първият филм с участието на жени във франчайза. Сега "Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена" е първият азиатски филм за супергерои в MCU. Шанг-Чи включва не само първия азиатски главен герой, но и преобладаващо азиатски актьорски състав. За щастие азиатците могат колективно да въздъхнат с облекчение - защото филмът е добър. Всъщност е наистина добър.

Накратко за историята без да издаваме кой знае какви спойлери, действието се развива в Сан Франциско, където Шанг-Чи (Симу Лиу) води нормален живот. Той си изкарва прехраната с паркиране на коли, но работата му доставя удоволствие. Околните вярват, че е способен да постигне много повече в живота, но той предпочита да живее спокойно. Шанг-Чи обаче крие факта, че всъщност е майстор на бойните изкуства на експертно ниво. В ранна възраст е обучен за убиец от баща си Уену, който ръководи организацията "Десетте пръстена", която сега го преследват. 

25-ият филм от MCU съчетава източни и западни техники за разказване на истории и визуални похвати. Макар да се вписва в другите филми на Marvel, той е и уникален сам по себе си. В него има познатите похвати, свързани с филм на Марвел, но представянето им е по-близко до жанра на бойните изкуства. Интересното е, че характерните за Марвел моменти всъщност са по-малко интригуващите аспекти на филма.

Една от основните теми на Шанг-Чи е времето, особено как миналото влияе на настоящето и бъдещето. Историята разсъждава върху това, че никой не може наистина да избяга от миналото си. Всеки от главните герои има неразрешени напрежения в миналото си, от които иска да избяга. Те могат да изберат дали да продължат да бягат, или да се изправят и да се изправят срещу страховете и мъката си. С въвеждането на мултивселената в MCU времето и пространството се превърнаха в значими теми.

Това е забавен, вълнуващ филм, който има потенциала да предизвика вълни в развлекателната индустрия. Shang-Chi и легендата за десетте пръстена е наистина забавен филм, пълен със страхотни бойни изкуства за първата половина и след това някои първокласни CG спектакли за втората половина, като същевременно сме освободени от "проклятието" на MCU, а именно безинтересен злодей, от който тези филми за произход често страдат. Въпреки че не е съвършен, няма да имам никакъв проблем да го гледам отново в някой бъдещ маратон или повторно гледане на MCU.



You Might Also Like

0 comments